workshop Frankrijk

5 daagse creatieve cursus Griekse mythologie: Het labyrint

In deze speelse en creatieve cursus vertrek je met ons naar de wereld van de oude Grieken en naar het mysterieuze labyrint van Kreta. De reis gaat vanaf de top van de Olympus, de verblijfplaats van de hemelse goden, tot diep in de duistere onderwereld van Hades en weer terug.
We vertellen een aantal klassieke mythes en laten zien hoe kunstenaars uit latere tijden geïnspireerd werden door de oude verhalen.
Vervolgens ga je zelf aan de slag en werken we de verhalen en thema’s uit; je creëert net als architect Daedalus een labyrint en staat als de held Theseus oog in oog met zijn angstaanjagende bewoner de Minotaurus. Je schrijft stukken uit het dagboek van prinses Ariadne of een ander personage en vertelt deze tekst aan de andere groepsleden en danst of speelt de emoties. In een gedicht, tekening, collage of schilderij kun je tenslotte voor jezelf je ervaringen van de dag verwerken of je werkt mee aan het gezamenlijk dagboek van de groep (tekst en beeld).
Je zult hindernissen en verrassingen tegenkomen in het labyrint maar goden als de wijze Athene en de vindingrijke gids Hermes helpen je in het proces en de draad van Ariadne leidt je uiteindelijk naar de uitgang en weg van Kreta. Tenzij je te hoog vliegt en neerstort in de zee als Icarus. Laat je daardoor echter niet ontmoedigen: vliegen of zwemmen kun je leren en je kunt altijd opnieuw de lucht of het water in als je dat wilt.

Verhalen zijn een spiegel voor je ervaringen.
• Door je in te leven in andere personages en in hun keuzes, vergroot je je blikveld en schep je ruimte voor een ander perspectief op je eigen leven.
• Door verhalen te vertellen of uit te beelden versterk je je eigen focus.
• Door dit proces in een groep te delen, ervaar je een krachtig middel om veranderingen in je leven te verwezenlijken en maken we er een gezamenlijk verhaal van.
Docenten:
Ellen Makkelie, 06 292 55 422
Renate Wit, 06 241 241 81

Renate: Ik ben classica en docente in Latijn, Grieks, Nederlands en mythologie
Sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door verhalen en sprookjes uit alle landen. Mijn liefde hiervoor is gevoed door mijn studie en door de fantastische manier waarop kunstenaars de klassieke verhalen verwoorden en verbeelden.
Ik geloof dat het delen van verhalen leidt tot meer begrip voor jezelf en voor de ander en tot meer diepgang en plezier in het leven.

Ellen: Ik ben breed kunstzinnig opgeleid: de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid, de Pabo en de Master Kunsteducatie. k ben tevens opgeleid tot yoga docente, Rots en Water trainer en TA coach.
Door te tekenen, te schilderen en te dansen krijgt het leven een nieuwe dimensie. Door te werken met symbolen kreeg ik meer inzicht in mijn eigen thema’s. In de T.A. (de transactuele analyse) heb ik geleerd hoe groepsprocessen werken en dat je in een groep meer kan bereiken dan als een individu. Ik hou van beweging en ook van de stilte erna.
Waar?
De cursus wordt gegeven in een kleine groep (6 tot 14 personen) in het mooie en rustige cursuscentrum Createrre in de Dordogne in Frankrijk. Gedurende de week is er genoeg ruimte om te ontspannen en ook te genieten van de inspirerende natuur en cultuur rondom het centrum.
www.createrre.nl

Wanneer?
zondag 26 juli-zaterdag 1 augustus 2020
cursustijden: 10.00-12.30 en 16.00-18.00
Ellen start de dag om 8.00 met yoga. Hier kun je ook aan meedoen.

Wat kost het?
• De prijs van de cursus is inclusief tekenmateriaal en hangt af van aantal deelnemers. Voor de cursus 400, – euro.
• Kosten van verblijf en eten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs en zijn afhankelijk van je verblijftijd en slaapplek. Er worden lekker maaltijden gekookt.